söndag 16 februari 2014

Flyt, momentum eller vad man ska kalla det för... - Mark 6


I bibelläsningsplanen UTMANINGEN läser vi idag Markusevangeliet kapitel 6. Kapitlet börjar med en berättelse där det inte gick så bra för Jesus "Och han kunde inte göra några kraftgärningar där" (vers 5). Kapitlet slutar med en berättelse där allt gick bra "Och alla som rörde vid honom blev friska" (vers 56).

Varför gick det dåligt den ena gången och bra den andra gången?

Den första gången gjorde Jesus allting rätt. Han predikade fantastiskt och folk häpnade över hans undervisning (vers 2). Men trots en fantastisk undervisning blev det svagt resultat. "Bara några få" fick hjälp (vers 5). Vi kan kanske uppleva detsamma ibland. Vi predikar och gör allting rätt och ingenting händer.

Vid det andra tillfället gör Jesus ingenting alls. Han predikar inte, han anstränger sig inte, han bara finns där och alla som rörde vid honom blev friska.

Vad är det som gör att ibland är det flyt, eller om man ska kalla det momentum, och saker bara sker. Andra gånger gör vi allt vi bara kan för att något ska ske, men ingenting händer. I väckelsetider ser det ut att vara så lätt. Allt ligger tillrättalagt och det bara händer.

Det kan finnas flera orsaker till att det uppstår flyt eller momentum. Först och främst säger Jesus att det berodde på människornas bristande tro. Men jag tror att det behövs något mer än tro. Det behövs en längtan, törst, eller till och med desperation efter Jesus för att det ska ske. Jesus säger att den som törstar kan komma och dricka (Joh 7:37). Vi måste sluta att vara så förnöjda med vår nuvarande situation och sträcka oss mot Jesus och ropa efter hans ingripande och hans kraft över våra liv.

Jag tror också att det är nödvändigt att Guds folk är vidöppna för Guds ledning och direktiv så att vi kan ge gensvar på hans "förberedda gärningar" (Ef 2:10)

Sedan finns det något hos Gud som stämmer överens med hans tidsplan. Anden blåser vart den vill och vi förstår inte alltid vad som är det rätta tiden eller varför det är flyt ibland och inte andra gånger.

Vi får komma till Gud med vår tro och vår förväntan, vi får ha våra segel hissade så att de kan fånga vinden då den kommer.

Var beredd. Vinden kommer.

/PB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar