tisdag 18 februari 2014

Men lärjungarna hade glömt... - Mark 8

I bibelläsningsplanen UTMANINGEN läser vi i dag Markusevangeliet kapitel 8.

Där kan vi läsa: "Lärjungarna hade glömt att ta med bröd; ett enda bröd hade de med sig i båten" (Mark 8:14).

Bakgrunden var att de hade varit på möte och var på väg med båt. Plötsligt kom de på att de bara hade med sig ett enda bröd till resan. De var ju tretton personer i båten och ett bröd var ju alldeles för lite. Alla vet ju hur hungrig man blir av att gå på möte.

Men lärjungarna hade också glömt något annat...
Lärjungarna hade glömt ta med sig bröd. Men de hade också glömt något annat. De hade just varit med om ett möte med 4.000 besökare. Då man skulle ge dem mat hade man bara sju bröd. Sju bröd till fyra tusen människor är inte mycket till var och en. Men då alla hade ätit och blivit mätta fanns det sju korgar med mat över. Det hade lärjungarna glömt.

Lärjungarna hade glömt ta med sig bröd. Men de hade också glömt att bara några dagar tidigare hade de varit på ett ännu större möte. Då var det femtusen män samlade, förutom kvinnor och barn. Då hade man haft fem bröd och två fiskar och det hade blivit tolv korgar fulla över. Det hade lärjungarna glömt.

Där under båtresan blir Jesus irriterad på lärjungarna och han ställer många inträngande frågor:
-varför är ni så tröga att förstå?
-varför glömmer ni så fort?
-kommer ni inte ihåg de fem tusen som fick mat av fem bröd och två fiskar?
-kommer ni inte ihåg de fyratusen som fick mat av fem bröd?
-kommer ni inte ihåg hur många korgar som blev över?
-varför säger ni att ni ingenting har?

Lärjungarna hade glömt bort mer än att ta med bröd på båtresan. De hade glömt bort vem Jesus var och vad han kunde göra. I stället räknade de bara med sina egna resurser.

Det var mycket lärjungarna glömde bort.

Kan det hända att vi också ibland glömmer bort vem Jesus är och vad han kan göra? Kan det hända att vi också begränsar Gud genom att bara lita på våra egna resurser? Om vi gör det är ett bröd definitvt för lite.

/PB

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar