torsdag 6 mars 2014

På djupt vatten - Luk 5

Vi som följer bibelläsningsplanen UTMANINGEN läser nu Lukasevangeliet 6. Där kan man läsa om Petrus och hans första möte med Jesus. Petrus var fiskare och han hade arbetat hela natten utan att få någon fisk. Men i mötet med Jesus förändrades allt. Berättelsen slutar med orden: "Och de drog upp båtarna på land, lämnade allt och följde honom." (vers 11).

Du kanske upplever på samma sätt som Petrus. Du har kanske arbetat och arbetat dag och natt och resultatet ser inte ut att ha blivit så stort. Du kanske är trött och besviken.

Jag tror att vi måste uppleva ett visst mått av missnöje med den nuvarande situationen för att vara beredda på en förändring. Det kanske är nödvändigt för att vi ska sluta lita på våra egna ansträngningar och bli beroende av Guds tilltal och ledning. Vi kanske måste bli mer desperata efter hjälp från Jesus för att vara mottagliga för förändring. Då vi bara är nöjda och belåtna med situationen som den är håller vi Guds ingripande på avstånd.

Vi kanske är så upptagna av vårt fiske att vi inte stannar upp och lyssnar till vad Herren vill säga till oss. Det var först då de satt stilla i båten och lyssnade på Jesus som de kunde ta emot hans tilltal. Jesus sa till dem att lägg ut näten på djupt vatten.

Petrus tyckte kanske at det var det han hade gjort hela natten utan resultat, men han var ändå beredd att pröva Jesu vägledning. Och så sker undret. Det ingen hade väntat. De fick så stor fångst att de inte kunde klara av situationen själva utan fick be de andra båtarna om hjälp.

Har vi tid att stanna upp och lyssna till Herren, eller är vi så upptagna av "fisket" att vi bara fortstätter och fortsätter?

"När han hade slutat tala, sade han till Simon: "Far ut på djupt vatten och lägg ut era nät till fångst."  Simon svarade: "Mästare, vi har arbetat hela natten och inte fått något. Men på din befallning vill jag lägga ut näten."  De gjorde så och fångade en så stor mängd fisk att näten höll på att gå sönder.  Då vinkade de åt sina kamrater i den andra båten att komma och hjälpa dem. Och de kom och fyllde båda båtarna, så att de var nära att sjunka." (Luk 5:4-7)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar